Danilith Nokere Koerse kiest voor nieuwe veilige aankomst.

DNK25 nieuwe aankomst feed

Danilith Nokere Koerse zet een belangrijke stap richting meer veiligheid voor renners en rensters door de aankomst van de wedstrijd te verplaatsen naar een nieuwe locatie, weliswaar ook op de vertrouwde Nokereberg. Deze beslissing kwam tot stand na intensief overleg met ploegleiders en veiligheidsexperts. De klassieke afdaling in de laatste kilometer in Nokeredorp, die de voorbije jaren regelmatig zorgde voor gevaarlijke situaties en valpartijen, wordt vervangen door een rechte, hellende aankomststrook die de veiligheid van de renners beter waarborgt. De aankomst komt zo op een andere flank van Nokereberg; via de Waregemsestraat.

Parcours met eigen profiel

Danilith Nokere Koerse is uniek dankzij haar eigen karakteristieke parcours met nadruk op kasseien en de iconische passage over de Nokereberg. Dit authentieke profiel blijft behouden: de wedstrijd start zoals steeds in Deinze en volgt een grote lus door de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen, waarna de renners terugkeren voor de kasseirondes in Kruisem. De mannen rijden drie keer door Nokere, de vrouwen twee keer, telkens langs de beroemde kasseien van de Nokeredorpstraat. De G&V-bergprijs beloont er de beste klimmer of klimster met een prijs van 1.500 euro. De kasseihelling in Nokeredorp blijft dus een cruciaal onderdeel van het parcours.

Nieuwe aankomstlocatie op de Waregemsestraat

De finale van het vernieuwde parcours loopt via het centrum van Kruishoutem naar de kasseien nabij Herlegemkasteel, wat het extra uitdagend maakt. De laatste km is een rechte, licht hellende aankomst met een gemiddeld stijgingspercentage van 4% die zowel veiligheid als spektakel biedt, perfect voor sprinters met punch.

José De Cauwer - wielercommentator: ‘Dit is de beste beslissing die de organisatie van Nokere kon nemen. De aankomst zoals hij was, was niet meer houdbaar. En op deze manier worden veiligheid, sportieve uitdaging en sfeer voor het publiek met elkaar verzoend.’

Publieksbeleving centraal

Het publiek in Nokere krijgt de bekende top-ervaring, maar dan XXL; de unieke sfeer op Nokereberg blijft behouden en versterkt. De nieuwe aankomstzone bevindt zich vlak bij het publieksdorp, met grote schermen, podia en zicht op de spurt. Zo kan iedereen van dichtbij de spannende finale volgen en genieten van de sfeer en ambiance die Danilith Nokere Koerse zo speciaal maakt. De twee wedstrijden worden ook opnieuw live uitgezonden door Sporza en Eurosport.

Jolien Dhoore – ploegleider: ‘Als ploegleider begrijp ik hoe belangrijk tradities zijn in het wielrennen. Toch hebben wij als teams veel respect voor de moedige en doordachte beslissing van de organisatie om de veiligheid voorop te stellen. Het is een noodzakelijke stap die aantoont dat Danilith Nokere Koerse niet alleen zijn unieke karakter koestert, maar ook verantwoordelijkheid neemt voor de toekomst van de sport.’

Veiligheid voorop

Veiligheid is een absolute prioriteit voor Danilith Nokere Koerse. Zo worden de wedstrijden bewust met een kleiner peloton gereden. Elk jaar ondergaat het volledige parcours een uitgebreide risico-analyse, waarbij elk onderdeel wordt beoordeeld op potentiële risico's. Afhankelijk van de omvang en aard van de risico's worden specifieke maatregelen genomen om de veiligheid van renners en publiek te waarborgen. Naast de nieuwe aankomstzone voorziet de organisatie een gedetailleerd 'safety manual' voor renners, ploegen en mobiele signaalgevers, en wordt er gewerkt met BoPlan voor aangepaste signalisatie. Een gespecialiseerd bureau, Safe Cycling, voert bovendien een diepgaande analyse uit om alle veiligheidsaspecten te optimaliseren. Het was die analyse die ook uitwees dat een nieuwe en vooral veiligere aankomst noodzakelijk was.

Sep Vanmarcke – ex-renner: ‘Traditie eren is belangrijk, maar de veiligheid van de renners staat altijd op de eerste plaats. Door de aankomst te verplaatsen, bouwt Nokere Koerse aan een toekomst waarin spektakel en zorg voor de renners hand in hand gaan.’

Een moeilijke, maar noodzakelijke beslissing

“Het is voor ons niet evident om deze beslissing te nemen,” aldus de organisatie. “We beseffen dat deze verandering wennen zal zijn voor veel wielerliefhebbers, voor wie de iconische aankomst op de kasseien van Nokere altijd bijzonder was. Dat is al helemaal zo voor ons als Nokeraars en organisatoren. Deze beslissing was niet gemakkelijk, maar in dialoog met de renners en hun ploegen werd het duidelijk dat veiligheid voorop moet staan. Met deze nieuwe aankomst willen we de koers veilig houden voor onze renners, en tegelijk verder bouwen aan de unieke identiteit en sfeer van Danilith Nokere Koerse. Want Nokereberg blijft centraal staan, tijdens de wedstrijd op de kasseihelling en aan de aankomst met een unieke nieuwe hellende aankomst." In Nokere zetten we in op de verdere groei van de wedstrijden. We evolueerden eerder van een klassieke kermiskoers naar een semiklassieker met een uniek parcours gekruid met veel kasseien. We waren de eersten wereldwijd met gelijk prijzengeld voor mannen en vrouwen. We lopen voorop in de strijd voor veiliger wielrennen en durven daar nu zelfs onze unieke aankomst voor aanpassen. Maar dit is dé manier om de toekomst van onze wedstrijden op een zo hoog mogelijk niveau te verzekeren.

Bert Scheirlinckx - afgevaardigde CPA Rennersvakbond: ‘Het is nooit eenvoudig om een traditie los te laten, zeker in een koers met zo’n rijke geschiedenis als Danilith Nokere Koerse. Maar de veiligheid van renners moet altijd primeren. Deze verandering is noodzakelijk om ongelukken te vermijden, terwijl men er alles aan doet om het unieke en klassieke karakter van de wedstrijd te blijven koesteren. Als vertegenwoordiger van de renners ben ik verheugd dat de organisator van Danilith Nokere Koerse deze moeilijke stap zet.’